Emmaus – wandelen langs de vloedlijn

Twee mensen, Druk in gesprek. Ze slenteren over het strand. Het is laag water en de zee is rustig. Een van hen heeft de schoenen uitgetrokken en loopt op blote voeten over het harde zand langs de vloedlijn. Ergens verderop loopt en nog een tweetal. Ze hebben een wat hoger tempo. Zo liepen we maandag 14 september met een groep van 12 deelnemers langs het strand. Een emmauswandeling is een gesprek van twee, soms drie mensen, die elkaar niet kennen. Ze spreken over hun geloof, over hun persoonlijke situatie of zomaar over wat hen bezighoudt. Dit jaar spraken we over ‘dankbaarheid’. Over alles waarover we dankbaar kunnen zijn. Al was het maar het mooie weer of de prachtige zonsondergang. Een emmauswandeling levert mooie gesprekken op. Omdat je naast elkaar loopt, hoef je elkaar niet aan te kijken en luister je als vanzelf naar de ander. Die concentratie brengt rust in het gesprek en verleid je tot nadenken. Al jaren organiseren we zo’n emmauswandeling als onderdeel van het programma van de Commissie Leren en Ontmoeten. Zo zijn we als kerken samen op weg. Lopend langs de vloedlijn, ontmoeten gemeenteleden van de Rank. De Goede Herder en de Open Hof elkaar. Volgend jaar doen we het weer. Voor iedereen die het aandurft om te luisteren naar een ander en te spreken over wat hem of haar op het hart ligt. Of om zomaar te genieten van de zee en dankbaar te zijn voor de een prachtige zonsondergang.

Klaas Wassens,
Commissie Leren en Ontmoeten

Reacties zijn gesloten.