Liturgische kleden

Op eerste paasdag 1996 werden een vijftal liturgische kleden met bijpassende stola’s aan de gemeente getoond, dit naar een ontwerp van Carl Bruens. Hij liet zich inspireren door bepaalde liederen uit het Liedboek en schetste voor een vijftal enthousiaste gemeenteleden een aantal voorbeelden. Carl Bruens is geen onbekende voor ons. Hij is de ontwerper van de glas-in-loodramen in de Open Hof.

Na 26 jaar intensief gebruik zijn met name de witte liturgische kleden en stola’s er hard aan toe gereinigd te worden. Dit ging niet vanzelf, het was een heel proces.
Nel van Egmond en Ria de Best vonden een adres in Leiden, daar zijn de kleden diverse malen gewassen nadat eerst alle afbeeldingen losgemaakt en verwijderd zijn. De druiven, het brood op het avondmaalkleed, de huisjes, ster van David, de roos en de wortels op het kerstkleed zijn door Nelleke en Elma met de hand weer teruggezet. Al met al een bewerkelijke klus.

De stola’s en overige kleden zijn ‘gerestaureerd’. Door het gebruik zijn door de jaren heen hier en daar wat draden losgegaan.
De gemaakte kosten worden bekostigd vanuit “Open Hof gaat Vintage” dat op 23 april gehouden wordt. Een mooi initiatief!
En de liturgische kleden kunnen weer jaren mee…

Reacties zijn gesloten.