Bij de zondag

22 mei heet de 6e zondag van Pasen. We leven nog steeds in de vreugde en feeststemming van de opstanding van de Heer! Nog twee weken duurt het Paasfeest voort. Tot de vijftigste dag: Pinksteren. Op datgene wat we met Pinksteren vieren zinspeelt Jezus in de lezing van vandaag (Johannes 14:23-29). Hoe zal Hij dan nog gekend worden? Door de Geest op zijn volgelingen, door de liefde die ze van Hem geleerd hebben. Door standvastigheid en hoop…

26 mei, Hemelvaartsdag. Na veertig dagen van verschijningen (volgens Lukas) wordt Jezus` gestalte verhuld in een wolk. Hij lijkt zich terug te trekken tot de Vader. Maar toch zal Hij er zijn, zoals de Vader er is. Vanaf zijn troon, nabij door de Geest. De dienst van Hemelvaartsdag vindt dit jaar plaats in De Dorpskerk. 29 mei is een bijzondere zondag in het liturgisch jaar: “zondag weeskind”. Tussen Hemelvaart en Pinksteren lijkt het alsof de mensen het nu allemaal maar zelf uit moeten zoeken. Een gevoel dat we misschien wel vaker hebben dan alleen op deze zondag… Maar we worden deze dag herinnerd aan de belofte van Jezus: “ik zal jullie niet als wezen achterlaten!” (Johannes 14:18). Op deze zondag zal dhr. N. Binnendijk uit Noordwijk in de Open Hof voorgaan.
5 juni is het dan de 50e Paasdag, Pinksteren. Het feest van de Geest. Zoals de Heilige Geest werd uitgestort over de volgelingen van Jezus in Jeruzalem, zo mogen wij nu ook vervuld van zijn aanwezigheid op weg. Als gemeente van Jezus Christus, Als Christenen in de wereld. Gesterkt, opgewekt, vrolijk, want de wereld is van Hem vervuld!

Ds. Karel Koekkoek

Reacties gesloten.