Bij de zondag

40 dagen op weg naar het Paasfeest. Het begon op 14 februari, Aswoensdag, in de traditie een vastentijd, waarin we tot bezinning en inkeer komen. We doen het aan de hand van wat het evangelie vertelt over de Jezus’ leven. Hij gaat op weg naar Jeruzalem. Het lijkt om feest te vieren. Het blijkt om te sterven. Iedere zondag worden we daar meer bij bepaald. In de liturgie is dan wat extra aandacht voor muziek vanuit de Psalm of tekst van de zondag.

Op 3 maart (“Oculi” -ogen, Psalm 25:15) beginnen we met een eerste bezoek van Jezus aan de tempel (Joh. 2:13-22). Zal Jezus echt de tempel, als hij afgebroken is, in drie dagen weer kunnen opbouwen? We vieren deze zondag met elkaar het Heilig Avondmaal – daarin ervaren we dat het Hem om de tempel van zijn lichaam ging…

Op 10 maart (“Leatare” – verheugt u, Jes. 66:10) zal ds. Barbara Broeren van de Vredeskerk voorgaan in de Open Hof.

17 maart, de vijfde in de 40 dagentijd, heet naar Psalm 43:1 “Judica” (doe mij recht). We lezen Johannes 12:20-33, waar Jezus spreekt over zijn sterven en over zijn angst.

24 maart is het Palmzondag. Het lijkt een feestelijke dag te worden, maar mondt uit in de afgang van de Stille Week. Het evangeliegedeelte is Markus 11:1-11.

Vespers

Op de woensdagavonden van  6 en 20 maart is er de Open Hof om 19.15 uur een korte Vesper (gebedsviering). Daartoe is er een “bovenkapelletje” gecreëerd in zaal 3. Iedereen is dan welkom om even stil te zijn, te zingen, te overdenken en vooral ook met elkaar te bidden wat ons bezig houdt en zorgen baart. Voorgangers zijn afwisselend past. Rixt de Boer, ds. Iman Padmos en ds. Karel Koekkoek. We staan dan ook stil bij verschillende mensen die bij Jezus aan tafel hebben gezeten.

13 maart: Bidstond

Net voor het begin van de lente komen we traditiegetrouw samen in de kerk om de Heer een zegen te vragen over ons werk en de vruchten van de aarde in de komende tijd. Deze dienst begint om 19.30 uur.

De Stille Week

Witte Donderdag (19.30 uur). We zitten rondom de Tafel van De Heer en delen het brood en de beker, als gedachtenis van Gods bevrijdend handelen. Werkelijk een viering!  Maar naar het einde verstilt het… Verraad, overlevering…

Goede Vrijdag (19.30 uur). We volgen de kruisweg van Jezus (“Via Dolorosa”). Bij iedere statie een Schriftwoord, een overdenking. 

Stille Zaterdag (20.30 uur). Een dag van niets..? Wachten. Een nacht van een wonderlijke doorgang! Door de zee naar het nieuwe land, door de dood naar het leven! We worden er allemaal weer persoonlijk bij bepaald door onze eigen doop te gedenken.   

31 maart Pasen. Na de nacht een nieuwe morgen! De Heer is niet dood, Hij leeft! Door alle duisternis heen overwint het licht. Voor nu, voor altijd. Iets wat we voorlopig alleen maar kunnen vieren, in blijdschap en verwondering. De Heer is waarlijk opgestaan. Halleluja!

Ds. Karel Koekkoek

Reacties zijn gesloten.